Yüzüm neden kaşınıyor?

Yüzdeki reaksiyonlar, kırmızı lekeler, kaşınma veya kızarıklıklar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunlar, egzama ve rozesea gibi kronik rahatsızlıklar, akne, yediğiniz veya dokunduğunuz bir şeye karşı gelişebilen alerjik reaksiyonlar, hatta yalnızca deterjan, sentetik veya sert kumaşlar gibi belirli bir maddeye karşı olan duyarlılığınız sebebiyle bile gelişebilir[1]. Ayrıca aşırı güneş, sıcaklık, soğuk hava, hızlı hava değişiklikleri veya klima gibi çevresel faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ciltle ilgili problemlerin en temel sebeplerinden biri strestir ve cildinizi olumsuz yönde etkileyebilir - stres ve egzama hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Putting on a diaper after applying nappy cream.

Hassas cildin son yıllarda yetişkinlerde yürütülen birçok araştırmada daha yaygın bir problem haline geldiği gözlemlenmektedir. [2] Eğer yüzünüz sizi rahatsız edecek boyutta kaşınıyorsa bunun sebebi cildinizin çok kurumuş olması, bariyer fonksiyonunun bozulmuş olması olabilir. Aşırı kuruluk, pul pul dökülme, kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikayetleriniz varsa kortizonsuz BepantholSensiderm’in bariyer onarıcı formülü sayesinde kaşıntınızı 30 dakikada rahatlatabilirsiniz[3].

Yüzünüze düzenli bir şekilde BepantholSensiderm sürüyor olmanıza rağmen şikayetleriniz azalmadıysa hekime danışmanızı öneririz. Bunun haricinde kaşınan veya tahriş olmuş cildinizi rahatlatmak için alabileceğiniz önlemleri ve kaşıntınızı tetikleyebilecek faktörleri aşağıda sizin için sıraladık:

Alerjiler: Bazı besinler alerjik reaksiyona neden olabilir.En yaygın görülen gıda kaynaklı alerjiler süt, yumurta, yer fıstığı, kuru yemişler, balık ve kabuklu deniz hayvanları kaynaklıdır.[4] Toza veya polenlere karşı allerjik reaksiyonlar da görülebilir; ve bunlar genellikle saman nezlesi veya alerjik rinit olarak adlandırılırlar[2]. Alerjik bir reaksiyon geçirdiğinizi düşünüyorsanız, hekiminizi ya da eczacınızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer çevresel faktörler

Diğer Çevresel Faktörler: Aşırı güneş, sıcaklık, soğuk hava, hızlı hava değişiklikleri veya klima gibi çevresel faktörlere bağlı olarak yüzünüzde özellikle kaşıntı ve hassasiyet hissinde artış gözlenebilir. Bu gibi çevresel faktörlere maruz kaldığınızda yüzünüzü düzenli olarak nemlendirmek çok önemlidir.

Kozmetik ürün reaksiyonları: Kozmetik ürün reaksiyonları cilt, saç, tırnak ve göz kozmetiklerinin kullanımına bağlı olarak gelişebilir. Bu gibi reaksiyonlar, yüz bölgesini de sıklıkla etkiler.[5] Eğer hassas bir cilde sahipseniz, yeni ürünleri kullanmaya başladığınızda küçük bir alanda denemenizi yapın, sonrasında iyi bir takip yaparak belirli bir ürüne cildinizin tepki verdiğinden şüpheleniyorsanız kullanmayı bırakın.

Kaşıntı ve rahatsızlık hissini hafifletmeye nasıl yardımcı olurum?

Yukarıda sizin için derlediğimiz bilgilerin haricinde egzama, kaşıntı ya da kızarıklığa karşı alabileceğiniz, cildinizi rahatlatacak basit yaşam tarzı değişiklikleri de sıralayabiliriz:[6]

Yukarıda sizin için derlediğimiz bilgilerin haricinde egzama, kaşıntı ya da kızarıklığa karşı alabileceğiniz, cildinizi rahatlatacak basit yaşam tarzı değişiklikleri de sıralayabiliriz:[6]

  • Cildi daha da kötüleştirebileceği, ve hatta enfeksiyona yol açabileceği için, kaşıntılı bölgeyi kaşımaktan mümkün olduğunca kaçının.
  • Cildiniz çok kuruysa, duştan çıktığınızda cildiniz hala nemliyken bol miktarda nemlendirici uygulayın. Unutmayın Avrupa Dermatoloji ve Veneroloji Derneği atopik dermatitli yetişkinlerin haftada 250-500 gram arasında nemlendirici kullanmalarını öneriyor.[7]
  • Cildi tahriş edebilecek sabunlardan ve deterjanlardan sakının.
  • Vücudunuzu ılık suyla yıkayın, sıcak su kullanmaktan kaçının.
REFERANSLAR

1) National Eczema Society Booklet. Written by Sue Ward, former Information and Education Manager, National Eczema Society. Revised edition reviewed and updated in May 2017 by Kathy Radley, Senior Lecturer, University of Hertfordshire and Dermatology Specialist Nurse, East and North Hertfordshire NHS Trust.
2) Willis, C. M., et al. "Sensitive skin: an epidemiological study." British Journal of Dermatology 145.2 2001: 258-263.
3) Stettler H et al. Key Opinions in Medicine. 2016;11(4): 1-7. 4) Sicherer, Scott H., and Hugh A. Sampson. "9. Food allergy." Journal of Allergy and Clinical Immunology 117.2 (2006): S470-S475.
5) Mehta, Surjit Singh, and Belum Siva Nagi Reddy. "Cosmetic dermatitis–current perspectives." International journal of dermatology 42.7 (2003): 533-542.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/diagnosis-treatment/drc-20355010 Son Erişim Tarihi:06.05.2020
7) Wollenberg A et al. J Eur Acad Dermatol Venerol 2018, 32:657-682.