Yaygın Bir Egzama Çeşidi: El Egzaması Nedir?
Egzama kaşıntı, kuruluk ve yanma gibi bulgularla kendini gösteren kronik (süreğen) ve inflamatuar (yangısal) bir sağlık problemidir. Bebeklerde sık görülen bir tip olan alerjik egzama (atopik dermatit) genelde 3-6 aylık arasında görülmeye başlar. Araştırmalarda bu egzama durumunun birçoğunun iyileştiğinden ancak yaklaşık %10-30’unun yetişkinlikte de görülebileceğinden söz edilir. Çocukların %20-25’ini, yetişkinlerin ise % 2-3’ünü etkileyebilen, yaygın görülen bir durumdur. Atopik dermatit alerjik ve genetik yatkınlıkla ile karşımıza çıkabilir[1].
Egzama çeşitleri arasında el egzaması en yaygın görülenidir. Araştırmalara göre Amerika’da nüfusun yaklaşık %10 unu etkiler[2]. Ayrıca egzama başlangıcı sık el yıkama ile de ilişkilendirilir. Sık el yıkamak, el hijyenine dikkat etmek viral hastalıklara karşı koruma sağlanması adına oldukça önemlidir. Bu noktada aşırı su, sabun ve dezenfektanlara maruziyetten dolayı cildin doğal yapısının bozulabileceğini bilmelisiniz. Buna bağlı olarak ellerde kuruluk, kaşıntı ilerleyen durumlarda doku hasarı yani el egzaması görülebilir[3]. Bu sebeple alerjik el egzaması, bulaşıcı olmamakla birlikte bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yapmakta zorlanmasına sebep olabilir[2].
El Egzaması Neden Olur?
Elde egzama oluşumunu tetikleyen en belirgin durumlar; alerjenler ve tahriş edici maddelere uzun süreli maruz kalmak olarak sıralanabilir. Bu tarz alerjenler ile temas etmesi zorunlu olan kuaförlerde, hemşirelerde, laboratuvar çalışanlarında, sağlık hizmetleri ve mekanik işlerde çalışan bireylerde el egzaması ile daha sık karşılaşılmaktadır[2,4].
El Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Tüm egzama türleri ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir. Ancak özellikle el egzamasında belirtiler diğer tiplerden biraz daha farklıdır. Genel olarak görülen belirtiler; kırmızılık, ağrı, kaşıntı, çatlak oluşumu, kabarcık oluşumu, kuruluk, soyulma ve dökülme olarak sayılabilir[2].
El Egzaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
El egzaması farklı dönemlerde karşımıza çıkabilir, tedavisine destek ürünler kullanıldığında belirtiler azalabilir, tekrarlama durumu olabilir. Bu nedenle sizin için uygun olan ürünleri ve doktorunuzun uygun gördüğü reçeteyi uygulamanız faydalı olacaktır[4]. El egzamasına yatkın ciltlerin bakımına yönelik olarak dermatologlar tarafında açıklanan bazı uygulamaları[5] aşağıda bulabilirsiniz.
Nemlendiriciler, el egzamasına yatkın ciltlerde bakımın önemli bir parçasıdır. Bariyer onarıcı nemlendiriciler hasarlı cilt bariyerini onarmaya ve cildin içindeki nemi hapsederek tekrar yumuşamasına ve esnek hale gelmesine yardımcı olur. Nemlendiriciler cilt kuruluğu hissedilmeye başlandığında ve gün içerisinde tekrar tekrar uygulanabilir.
Atopik (alerjiye yatkın) cilt bakımında cildin korunması oldukça önemlidir. Bu durumda, cilt bariyerini koruyan, kaşıntı gibi şikayetlerde uygulamadan kısa bir süre sonra rahatlamayı sağlayan kortizonsuz kremler destek olarak önerilebilir[6].
El Egzaması Hakkında Merak Ettikleriniz
El egzaması bulaşıcı değildir. Genetik yatkınlıkla olabileceği gibi çeşitli alerjenlere uzun süre temas etmekten dolayı oluşabilecek bir cilt hasarlanmasıdır.
El egzaması bulaşıcı mıdır?
El egzaması bulaşıcı değildir. Genetik yatkınlıkla olabileceği gibi çeşitli alerjenlere uzun süre temas etmekten dolayı oluşabilecek bir cilt hasarlanmasıdır.
El egzamasını tetikleyen faktörler nelerdir?
Kimyasal maddelere maruziyet, aşırı sık bir şekilde ellerin yıkanması, dezenfektanlara yoğun olarak temas edilmesi, kullanılan sabun gibi temizleyicilerin sert ve dokuyu kurutucu olması gibi faktörler el egzamasını tetikleyebilir.
El egzaması olan bireyler hangi içerikli ürünlerden kaçınmalıdır?
Cildi kurutma ihtimali fazla olan yüksek alkol içerikli ürünlerden ve kimyasal maddelerden kaçınılmalıdır.
El temizliği el egzaması bakımında önemli midir?
Evet. Ellerin temiz olması egzamalı dokuda bakteri üremesi ve farklı bir enfeksiyon gelişmesini ihtimalini azaltır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise tahriş etmeyen ve nemlendirici özelliği olan ürünlerle el hijyenin sağlanmaya çalışılmasıdır.
REFERANSLAR
1) Ertam İ. ve ark. The Turkish guideline for the diagnosis and management of atopic dermatitis-2018. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereology 2018;52:6-23.
2) El Egzaması- National Eczema Association. Alıntılanma tarihi:14.10.2020 https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/hand-eczema/
3) Kompülsif El Yıkama. Alıntılanma tarihi:14.10.2020 https://dermnetnz.org/topics/compulsive-hand-washing
4) Egzamanın 7 Farklı Tipi Nelerdir? Alıntılanma tarihi: 14.10.2020 https://www.healthline.com/health/types-of-eczema#hand-eczema
5) İngiliz Dermatologlar Derneği Leaflet. El Dermatiti/El Egzaması.Ağustos,2019 Leaflet Link: https://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=166&itemtype=document#
6) Stettler H. et al. Improved itch relief with new product formulation for topical treatment in patients with mild-to-moderate atopic dermatitis: results from an exploratory trial. Key Opinions in Medicine. 2016;11(4): 1-7.
7) Agner T, Held E. Skin protection programmes. Contact Dermatitis 2002; 47: 253–6.
8) Egzama tedavisine destek 12 doğal çözüm. Alıntılanma tarihi: 14.10.2020 https://www.medicalnewstoday.com/articles/324228