Mevsimler ve Egzama

Her mevsim geçişi cildinizde değişikliklere sebep olur. Hele ki egzamalı bir cildiniz varsa sıcaklık değişimlerini daha çok hissetmeniz olası. Havalar değiştiğinde egzamalı bölgede kuruluk artışı, kaşıntı ya da yanma gibi belirtiler hissedebilirsiniz.

Bu noktada “Egzamanın mevsimsel geçişlerden en az etkilenmesi için neler yapılabilir?” ya da “Egzamanın mevsimsel geçişlerde atak yapmaması için neler yapılabilir?” gibi soruların yanıtlarını merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, mevsimler ve egzama arasındaki ilişkiyi yakından inceleyelim.

Hava cildimizi nasıl etkiler?

Hava cildimizi nasıl etkiler?

Cildimiz sağlıklı olduğunda bir bariyer görevi görür ve bizi dış faktörlerden korur. Alerjik egzama (atopik dermatit) olduğu durumlarda ise cildin yapısında bozulma, kuruluk, inflamasyon yaşandığı için bu bariyerde hasarlanma olur ve cilt koruyucu görevini yeterince yapamaz hale gelir.

Özellikle cilt altında hapsolmuş nem ciltte tutulamaz ve cilt, ısı, soğuk, nem, rüzgâr gibi etkenlerden daha kolay etkilenir. Bunun sonucunda cilt tahriş olur. Bununla birlikte sıcak havalarda dışarı çıkıp güneşe maruz kalmak ya da kışın kalın giyinmek, battaniyeye sarılmak gibi sıcaklığı aşırı artıran faktörler de dermatitli bölgenin alevlenmesine sebep olabilir1. Peki, hangi mevsimde nelere dikkat etmelisiniz?

Sıcak ve nemli havalar

Sıcak ve nemli havalar

Bazı atopik dermatit durumlarında güneş ve nemli hava cildi rahatsız edip kaşınmayı tetikleyebilir. Böyle durumlarda ilk olarak çok terlememek tavsiye edilir. Çünkü terlemek cildi kurutur ve terin içinde bulunan tuz, dermatitli bölgeyi yakıp daha çok tahriş edebilir. Bu nedenle sıcak günlerde kapalı alan aktivitelerini tercih edebilirsiniz. Bir diğer öneri de yumuşak ve nefes alabilen giysiler giymek, polyester ve kaşındırabilecek giysilerden uzak durmak. 

Atopik dematit için ultraviyole ışığı tedavileri de mevcuttur. Ancak bazı bireylerde egzamayı tetikleyici nitelikte olabilir. Bu nedenle önerileri uygulamadan önce güneş ışığına karşı nasıl tepkiniz olduğunu mutlaka öğrenmelisiniz.[1]

Soğuk ve kuru havalar

Soğuk ve kuru havalar

Soğuk havalar, cildi sertleştirebilir, kurutabilir ve egzamanın alevlenmesini tetikleyebilir. Bu durumda uygulayabileceklerinize birlikte göz atalım.

Aslında yıl boyu yapmamız gereken ve kışın daha da önemi artan şey cildi nemlendirmektir. Soğuk havalarda özellikle hekiminizin önerdiği bir nemlendiriciyi düzenli bir şekilde uygulayarak işe başlayabilirsiniz. Çünkü doğru nemlendirici, nemi hapsederek cildi korur ve cilt için ekstra bir bariyer oluşturur.

Diğer yandan yün giysilerden kaçınmak egzama kaşıntısının artmasına karşı önlem olabilir. Çünkü atopik kişilerin ciltleri yüne karşı da tepki gösterebilir.[1,2]

Ayrıca bulunduğunuz ortamı gereğinden fazla ısıtmamak da önemli. Aşırı sıcaklık ve kalın giyecekler terlemeye sebep olup dermatiti alevlendirebilir. Genellikle ince birkaç kat giyinmek ve gerektiğinde katları çıkarmak önerilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise iç mekân alerjenleri. Özellikle alerjik dermatitiniz varsa kışın kapalı ortamlarda karşılaşabileceğiniz evcil hayvan tüyleri, toz akarları alerjik dermatitinizi tetikleyebilir. Evcil hayvanları özellikle yatak odasından uzak tutmak, yatak ve yastığın üzerine toz geçirmez örtüler kullanmak; halı, çarşaf ve battaniyeleri sık sık yıkamak kaşıntının önüne geçmenize yardımcı olabilir.

İlkbahar ve Sonbahar Ayları

İlkbahar ve Sonbahar Ayları

Genellikle ilkbaharda atopik dermatit belirtileri düzelebilse de alerjik durum söz konusu ise bu aylarda polenlere maruz kalmak da tetiklenmeye sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurmanızda fayda var. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda mevsim geçişi, havadaki ani ısı değişimleri dermatitin artmasına sebep olabilir. Mümkün olduğunca düzenli bir şekilde nemlendirici kullanmak ya da kaşıntıyı azaltmaya yönelik rahatlatıcı kremler kullanmak size iyi gelebilir.[3]

Çok kuru veya atopik dermatite yatkınlığı olan bir cilde sahipseniz, yılın hangi döneminde olursa olsun, cildinizin nem dengesini sağlayabilmek için gün içerisinde bol bol su tüketmeniz, alerjik ciltler için uygun cilt temizleyicilerini tercih etmeniz, polyester ve yün gibi cildi irrite edebilecek kumaşlardan uzak durmanız yapmanız gerekenler arasında.

REFERANSLAR

1) Egzama ve Hava. Alıntılanma tarihi: 11.11.20 https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-weather-tips#1
2) Kışın görülen Egzama alevlenmeleri için 7 tedavi. Alıntılanma tarihi: 11.11.20 https://www.healthline.com/health/skin-disorders/winter-eczema-treatment
3) Mevsimler Egzamanızı nasıl etkiler? Alıntılanma tarihi: 11.11.20 https://patient.info/news-and-features/how-the-seasons-affect-your-eczema#:~:text=%22Usually%20eczema%20improves%20in%20summer,for%20the%20British%20Skin%20Foundation.